Nieuws

Hoopvolle toekomst op expo ‘nature’ in designmuseum cube

De tentoonstelling Nature: collaborations in design in designmuseum Cube, Kerkrade toont hoe ontwerpers kunnen bijdragen aan het herstel van de harmonie tussen mens en natuur. Door een heldere verdeling in zeven manieren waarop ontwerpers de natuur tegemoet treden, blijft dit wijdlopige onderwerp toch overzichtelijk.

Nature, Designmuseum Cube

Onder de noemer ‘simulatie’ zijn ontwerpen verzameld die de natuur nabootsen, zoals de geur van uitgestorven bloemen. Praktischer is een innovatieve autoband ontwikkeld door fabrikant Michelin. Deze band dankt zijn stevigheid aan een fijnmazige binnenstructuur, waarvan de vorm is geïnspireerd op koraalgroei. De autoband heeft geen luchtdruk meer nodig  en wordt bovendien 3D-geprint van biologisch afbreekbare kunststof.

Nature, Designmuseum Cube

Bij ‘opruimen’ zijn ontwerpen bijeengebracht die de menselijke schade beperken. Air-ink is een zwarte printinkt gemaakt van roetdelen, verzameld met een filter op de uitlaatpijp van auto’s. Al blijft de meest effectieve manier van opruimen natuurlijk het voorkomen van afval, zo blijkt uit een serie duurzame 3D-geprinte objecten van zeealgen van het Nederlandse duo Studio Klarenbeek & Dros. Het sfeervolle tentoonstellingsontwerp is zelf ook circulair trouwens. De materialen voor sokkels, wandpanelen en vloerdelen (bijvoorbeeld dikke wolpluizen uit oude vloerkleden bij ‘opruimen’) zijn afkomstig uit de directe omgeving en recyclebaar. De footprint van Nature is dus nihil.

Nature, Designmuseum Cube

Een nieuwe harmonieuze omgang met de natuur begint natuurlijk met  ‘begrip’, een thema dat onder meer is verbeeld met het houten exoskelet waarmee de Britse ontwerper Thomas Thwaites enkele dagen leefde als een berggeit. Eerst verdiepte hij zich een jaar het eetpatroon en groepsgedrag van de berggeit; het houten geraamte dwong hem vervolgens letterlijk in het fysieke perspectief van het dier. Zijn drie dagen undercover als berggeit in de Zwitserse Alpen leverde unieke inzichten in de natuur op.

Nature, Designmuseum Cube

Het is al met al een hoopvolle toekomst die hier wordt verbeeld. Dat deze expositie tegelijkertijd is te zien in het Cooper Hewitt Museum in New York, het grootste designmuseum ter wereld, draagt bovendien bij aan zowel de urgentie als de mondiale reikwijdte. De soms speculatieve, soms praktische maar altijd inventieve ontwerpen die de natuur verklaren, stimuleren, na-apen en versterken – ja, soms zelfs verbeteren! – kunnen onze aarde leefbaar houden. Of dat uiteindelijk ook lukt, is aan ons allemaal. Maar aan de ontwerpers heeft het in elk geval niet gelegen, aldus Nature.  

bron: De Volkskrant