Op last van de gemeente Eindhoven zijn alle fysieke bijeenkomsten als onderdeel van de Dutch Design Week afgelast. De organisatie zet nu vol in op het online-programma. Naar alle waarschijnlijkheid zijn reguliere locaties die deelnemen aan DDW, zoals het Van Abbe Museum en cultureel platform De Kazerne, wel open. Of het matchmaking tussen de ontwerpers en bedrijfsleven, media en andere professionals wel doorgaat wordt op dit moment nog onderzocht.
Het voortbestaan van de Dutch Design Week komt met deze tegenvaller overigens niet in gevaar. Eerder dit jaar kreeg de organisatie een jaarlijkse rijkssubsidie van één miljoen euro toegezegd in het Kunstenplan voor 2021-2024. Wel loopt het event hiermee de wereldpremière van het eerste hybride design festival mis.
Voor de zomer was al de beslissing genomen dat een evenement met de gebruikelijke 350 duizend bezoekers en diverse grote centrale locaties in de Eindhovense binnenstad niet haalbaar was, mede vanwege de complexe vervoersopgave. Vervolgens werd een combinatie van een fysiek en online festival opgetuigd (lees hier). Slechts een beperkt aantal locaties zou de deuren openen, waarbij de bezoekersstromen zouden worden gereguleerd met timeslots. Publiekstrekkers als het Klokgebouw, De Kazerne en de Graduation Show van de Dutch Academy Eindhoven zouden op deze manier doorgaan Ook dit plan valt nu in duigen. DDW zal dit jaar uitsluitend online zijn te bezoeken.
Dit digitale programma wordt meer dan enkel een digitale vertaling van een fysieke DDW. Zo zijn er diverse sterke online formats uitgewerkt waaronder ‘virtuele studiobezoeken’ met camera’s met 360 graden view, diverse talkshows, presentaties en zelfs een eigen ochtend-tv-programma. Ook zijn er nu ruimere mogelijkheden voor ontwerpers uit andere delen van het land en ook het buitenland om deel te nemen aan DDW.
Het thema is dit jaar The New Intimacy, waarmee wordt ingezoomd op de veranderende sociale omgangsvormen door bijvoorbeeld sociale media, robotica en privacyvraagstukken. Maar ook de relatie die wij hebben met onze materiële omgeving in het licht van bijvoorbeeld overconsumptie wordt hiermee belicht. Het thema werd extra urgent door social distancing, waarin menselijk contact nog verder wordt beperkt.
De Dutch Design Week is het belangrijkste designevenement van Nederland en is sinds de eerste editie in 2002 met slechts twintig deelnemende ontwerpers uitgegroeid tot een negen dagen durend evenement met exposities, performances, lezingen en debatten. Op de meer dan honderd locaties is werk te zien van ruim tweeduizend ontwerpers, opleidingenmaatschappelijke organisaties en fabrikanten uit binnen- en buitenland. Het evenement geniet ook groot internationaal aanzien en geldt als de avontuurlijke tegenhanger van de meer commerciële Milan Design Week. Door de focus op jong talent en maatschappelijke vraagstukken als duurzaamheid, technologie en globalisering biedt DDW een kritische maar toch ook optimistische kijk op de toekomst.
Dutch Design Week is niet het eerste event dat dit jaar wordt getroffen door Covid-19. Eerder werden ook al de Salone del Mobile in Milaan en de London Design Festival afgelast. Inmiddels hebben de eerste fabrikanten ook al hun twijfel uitgesproken over deelname aan de meubelbeurs IMM in Keulen in januari, traditiegetrouw het eerste event van 2021.