Nieuws

Dansen, zweten, lachen en seksen op expositie ‘Body Heat’ in Droog Gallery

De expositie Body Heat in Droog Gallery in Amsterdam verkent hoe onze lichaamstemperatuur de relatie weergeeft die wij hebben met onze emoties en verlangens maar ook met onze omgeving. Te zien zijn foto’s, installaties, videokunst en ontwerpen die het oververhitte maar ook het onderkoelde lichaam verbeelden. De curator van de expositie is Yev Kravt.

Wat we ruiken, wat we zien en vooral ook wat we voelen – het beïnvloedt onze lichaamstemperatuur. Het is de thermometer voor de kwaliteit van ons bestaan, zowel fysiek als emotioneel. Woede, liefde, verlangen, angst, passie, stress en schaamte vormen het samenspel van ons thermische bestaan, wat leidt tot een lichamelijke reactie – in ons bloed, onze huid, ons hart of onze tranen.

SMITH – Spectographies (2014), Foto van de expositie Body Heat door Edith Grusson

Sekszweet

Body Heat toont werken van 11 kunstenaars en ontwerpers die de verschillende manieren onderzoeken waarop onze lichaamstemperatuur stijgt, reguleert en reageert op de dynamiek van een veranderende omgeving. In een wereld die rede en rationaliteit vooropstelt, zijn onze lichamen sensueel en intuïtief. We reageren op ritmes, trillingen en andere lichamen: we zweten, we dansen, we huilen, we lachen.

De liefde is onlosmakelijk verbonden met de temperatuur van ons lichaam. Van het intieme blozen tot geile sekszweet. In momenten van liefde, beweging, verlangen en intense emotie, ontvlamt het lichaam. Quincy Jones zong het al in zijn nummer Body Heat uit 1974: Can you feel it?/ Touching you/ Don’t you feel it? Tegelijkertijd is lichaamswarmte een metafoor voor de opwarmende aarde en de opwinding die dit teweegbrengt. Onze ervaring van lichaamstemperatuur wordt bepaald door de wisselwerking tussen het lichaam en het klimaat, tussen beweging en emotie. De lichaamstemperatuur is de barometer voor ons individuele gemoed.

Anouk Kruithof – Sweat Stress (2003)

Body Heat bestaat uit ‘thermische attracties’, zoals foto’s, sculpturen, installaties en multimedia; werken waarmee de deelnemende kunstenaars en ontwerpers spelen met het thema lichaamstemperatuur, zowel fysiek als emotioneel. Ze gaan in op hoe ons lichaam reageert, de onzichtbare krachten die ons aansturen, en hoe onze innerlijke warmte naar buiten komt. Lichaamstemperatuur is niet alleen een biologisch gegeven, maar ook een sterk symbool voor verbinding, emotie en identiteit.

Gender en ras

De Nederlandse ontwerper Bart Hess laat zijn werk Grotto zien, gemaakt van latex, stalactieten en stalagmieten. Hess onderzoekt er de grens tussen het materiële en het spirituele mee. Drie grote pilaren van vier en een halve meter hoog hangen als een soort huid – stil maar toch vol leven. De Canadese kunstenaar Mike Pelletier gebruikt digitale animatie om mensachtige vormen te laten bewegen, waardoor lichamen ontstaan die alleen in de virtuele wereld bestaan. Aukje Dekker vertaalt met haar werk Life is a Ride het idee van samenwerking naar een performance met synchroonzwemmers, waarin onze onderlinge verbondenheid wordt onderzocht.

Body Heat onderzoekt wat menselijke verbinding precies is en biedt nieuwe manieren om naar lichaamswarmte te kijken. De Franse fotograaf Smith gebruikt thermische technologie om te laten zien hoe onze lichamen warmte uitstralen en maakt beelden die onze thermische aanwezigheid vastleggen, waarbij fysieke en sociale verschillen wegvallen. De warmtecamera legt een gedeelde biologische warmte vast, een universele eigenschap die alle mensen met elkaar verbindt, ongeacht gender, seksualiteit, klasse, ras of religie.

Bart Hess – Grotto (2024)

Yev Kravt

Yev Kravt is een onafhankelijke curator die woont in Amsterdam, Nederland, en Larnaca, Cyprus. Met haar achtergrond in hedendaagse kunst, biodesign en digitale kunst zet Yev zich in om sociale verandering en inclusiviteit te integreren in haar werk als curator. Haar werk richt zich op het stimuleren van experimenten en het bevorderen van diversiteit in de steeds veranderende kunstwereld. De afgelopen 10 jaar organiseerde ze talloze tentoonstellingen in musea, instellingen, galerieën en non-profit ruimtes, waaronder Foam Fotografiemuseum Amsterdam, Ron Mandos Gallery, SEXYLAND World, Het Nieuwe Instituut en de Biënnale van São Tomé en Príncipe.

In Droog Gallery zijn werken te zien van: Andreas Kalli (CYP), Anouk Kruithof (NLD), Armen Ter-Mkrtchyan (ARM), Aukje Dekker (NLD), Bart Hess (NLD), Droog (NLD), Lucy McRae (USA), Mike Pelletier (CAN), Pleun van Dijk (NLD), Smith (FRA) en Yi-Fei Chen (TWN).

Aukje Dekker- videostill uit Life is Ride (2023)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *