Nieuws

Ontdek feit en fictie van toekomstdenken op live-event van O.P.A. en DesignDigger op 12 september

De samenleving staat voor grote uitdagingen – van klimaat tot ongelijkheid. Verkennen hoe de toekomst eruit kan zien is daarom urgenter dan ooit. Hoe kunnen ontwerpers een cruciale rol spelen in dit ‘toekomstdenken’. Dat onderzoeken Ontwerpplatform Arnhem (O.P.A.) en DesignDigger met het live-event Toekomst denkers op 12 september (20-21.30u) in De Nieuwe Coehoorn in Arnhem.

Steeds meer ontwerpers maken met fictieve scenario’s en experimentele prototypes een verkenning van de toekomst. Met dit speculative design buigen ze zich over concrete vraagstukken als robotisering  of ‘space farming’. Maar hoe realistisch zijn deze speculatieve toekomstscenario’s? En is dit überhaupt nog wel design?

Fake news

Dit toekomstdenken wint snel aan populariteit. De toekomst wordt door tal van grote vraagstukken – klimaatverandering, kunstmatige intelligentie, schaarste, fake news, welvaartsongelijkheid etc – immers steeds onzekerder. Dan kunnen we maar proberen om daar vandaag al grip op te krijgen. Maar hoe kun je als ontwerpers gebruik maken van de expertise en toekomstscenario’s van anderen?  Hoe herken je ligt het verschil tussen een doordachte toekomstverkenning en een onzinnige fantasie?

In het gezamenlijke live-event Toekomst denkers nemen O.P.A. en DesignDigger deze en andere vragen kritisch onder de loep. Het event is op 12 september (20-21.30u) op 12 september (20-21.30u) in De Nieuwe Coehoorn in Arnhem. Diverse sprekers verkennen feit en fictie van toekomstdenken en de relevantie ervan voor de ontwerppraktijk. Toegang is 5 euro (inclusief drankje!). Reserveren kan via info@opa.nl of info@designdigger.nl

De sprekers:

Edwin Gardner

Edwin Gardner is mede-oprichter van Studio Monnik, een denktank die op basis van historisch onderzoek en actuele trends werkt aan geloofwaardige toekomstscenario’s. Verbeeldingskracht en creativiteit spelen een cruciale rol in uitwerking van deze scenario’s. Studio Monnik buigt zich het liefst over concrete een onderzoeksvraag. Voor Foreland Studios en Industriepark Kleefse Waard in Arnhem deed het onderzoek naar de toekomst van waterstof als energiebron van de toekomst. Volgend jaar verschijnt Alles komt goed, een geïllustreerd boek over Amsterdam in 2095 van Studio Monnik. Gardner studeerde bouwkunde aan de TU Delft.

Mieke Gerritzen

Mieke Gerritzen is creatief-directeur van Next Nature Network (NNN), een kennisinstituut dat de veranderende relatie tussen mens, natuur en technologie verkent met een scala aan activiteiten. Zo was Gerritzen samensteller van Retro Futures, een expositie over de geschiedenis van het toekomstdenken in het Evoluon in Eindhoven. Ook was zij co-curator van de expositie Spacefarming, een verkenning van de toekomst van voedselproductie. Daarnaast verkende Gerritzen met The Image Society de impact van technologie op de beeldcultuur.

Marjolein Pijnappels

Marjolein Pijnappels is ‘toekomstecoloog’.  In haar visie is een leefbare toekomst alleen mogelijk als daarin gelijkwaardige aandacht is voor het niet-menselijk leven. Op basis van deze Futures Ecologies verbeeldt zij op creatieve manier een toekomst waarin verschillende levensvormen in symbiose leven. Ook adviseert zij diverse organisaties en bedrijven zich voor te bereiden op een duurzame toekomst. Pijnappels is afgestudeerd als marine-ecoloog en is maker van de podcast serie De Toekomstecoloog.

Frank Kolkman

Speculatief ontwerper Frank Kolkman stelt met zijn werk onze ideeën over hedendaagse en toekomstige technologieën aan de kaak. Daarnaast is hij hoofd van de afdeling Product Design aan de Artez Academy in Arnhem, waar hij zijn studenten uitdaagt om na te denken over de socio-politieke implicaties van design. Met zijn onderzoeksproject OpenSurgery, waarvoor hij een chirurgische zelfbouwrobot ontwikkelde, verkende hij de toegankelijkheid van de toekomstige medische zorg. Ook simuleerde hij een bijna-doodervaring, als reactie op ons streven steeds langer te leven. Kolkman studeerde Product Design aan de ArtEZ Institute of the Arts in Arnhem en behaalde vervolgens zijn master Design Interactions aan de Royal College of Art in London.

Sabine Winters

Sabine Winters is wetenschapsfilosoof en doet met haar platform Future Based onderzoek naar de relatie tussen kunst, technologie en wetenschap in het verkennen van de toekomst. Momenteel promoveert ze aan de Universiteit van Utrecht met onderzoek naar de rol van de verbeelding in de ruimtewetenschappen. Een terugkerende vraag in haar werk is de verbinding tussen science en fiction: hoe zijn verbeelding en wetenschap met elkaar verweven. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *