Nieuws

Enrichers introduceert ‘naakte’ stoel en kitesurfen als maaktechniek op DDW

Het experimentele meubelmerk Enrichers presenteert drie innovatieve prototypes die voortkomen uit het Better Factory-project in het Klokgebouw tijdens de Dutch Design Week 2024. Uitgangspunt van de prototypes is minder materialen en een energiezuinige productie. Het resultaat is een opblaasbare chaisse longue en een uitgeklede bureaustoel. Better Factory is een innovatieprogramma van de EU.

Ontwerper Govert Flint van Enrichers heeft voor de Roemeense meubelfabrikant Antares onderzocht hoe zij hun kantoormeubels kunnen voorbereiden op een circulaire economie. Verschillende strategieën zijn bedacht en getest, wat heeft geleid tot drie inzichten. Hoe ontwerp je bijvoorbeeld een bureaustoel zonder lijm of nietjes? En hoe kun je het aantal verschillende materialen verminderen?

Nude

Nude is een bureaustoel waarbij alle gebruikte materialen zichtbaar zijn. Door de stof met een koord aan de zitting te bevestigen, wordt het schuim tussen de zitting geklemd. Dit vervangt nietjes en lijm, waardoor de onderdelen makkelijker uit elkaar te halen zijn.

Nude – detail

Air is een stoel die het materiaalgebruik tot een minimum beperkt. Bij het recyclen van materialen is vaak energie nodig, bijvoorbeeld om iets weer om te smelten tot grondstof. Hoe minder materiaal we gebruiken, hoe kleiner de energievoetafdruk. Daarnaast kan een opblaasbaar ontwerp makkelijker plat verpakt worden, wat zorgt voor minder transportvolume. En niet te vergeten, lucht is een prachtig materiaal dat ervoor zorgt dat je actief blijft zitten.

Air

Spring is een stoel gemaakt van één enkel materiaal. Het model is in twee platte aluminium platen gelaserd. Met een krachtige hobby zoals kitesurfen kunnen de twee platen vervolgens uit elkaar worden getrokken tot een driedimensionale stoelvorm.

Spring

Enrichers

Enrichers is een designstudio in Rotterdam, opgericht in 2015 en geleid door Govert Flint. Enrichers functioneert als een netwerkorganisatie die samenwerkt met ontwerpers en wetenschappers. Het heeft sterke banden met de afdeling neurobiologie van de Universiteit van Cambridge, die als eerste belt als een nieuwe opdracht het toelaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *