Nieuws

Met “wijsheid van natuur zelf” naar groene toekomst, aldus curator Imke Ruigrok van Re_Nature Festival

Hoe kunnen we ons weer verbinden met de natuur? Door te luisteren naar de wijsheid van de natuur zelf, zegt Imke Ruigrok, organisator van het Re_Nature Festival. Met een kunstroute, workshops, lezingen, ceremonies, concerten, films en theater zet dit natuurfestival de zoektocht in naar een harmonieuze relatie tussen mens en natuur. Re_Nature Festival is op zaterdag 21 en zondag 22 september in de groene kunstenaarskolonie Ruigoord onder de rook van Amsterdam.

De installatie Mapping Dutch Waters van Suzette Bousema

Permacultuur

Tijdens Re_Nature Festival ontdek je het werk van kunstenaars en ontwerpers die ons uitdagen om na te denken over de manier waarop we de ecologische disbalans kunnen herstellen. De wereld bevindt zich op een klimatologisch kruispunt, waardoor een groeiend besef ontstaat dat er op korte termijn actie nodig is. Hoewel wij duidelijk de oorzaak zijn als mens, kunnen we ook bijdragen aan de oplossing. 

Het festival biedt een gevarieerd programma. Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in voedselbossen, regeneratieve en coöperatieve landbouw? De pioniers op dit gebied vertellen hier meer over. Wil je aan de slag met je eigen voedsel verbouwen, oogsten, wecken of fermenteren? Er zijn diverse workshops: zoals permacultuur en tincturen maken. Wil je meer weten van inheemse natuurwijsheid of ben je nieuwsgierig naar een ceremonie, een concert met planten, een wildpluk- of kunstwandeling, of theaterstuk? Re_Nature Festival biedt aanknopingspunten om zelf aan de slag te gaan met een reconnectie met de natuur.

Sharing the Same Womb is een land art werk en interventie gemaakt door Marija Šujica en Müge Yilmaz

Regeneratief handelen

Leven met en van de natuur is bijna onmogelijk in Nederland, zegt initiatiefnemer Imke Ruigrok. “Het lukt ons gewoon niet om geen spoor van afval – luiers, benzine, plastic, kunstmest, kerosine en meer – achter te laten. Ook als je geen auto rijdt of vliegt draag je hieraan bij, door wat je in de supermarkt koopt. Dat we ons dit beginnen te realiseren en dit eigenlijk helemaal niet willen, geldt voor steeds meer mensen. Maar hoe groen we ook eten en consumeren, in alles wat we doen zijn we onderdeel van dit niet zo groene systeem.”

Wat er nodig is: een regeneratief en herstellend denken en handelen  dat rekenschap aflegt aan alle leven – de mens én niet-mens, voorbij landsgrenzen en die bovendien aan toekomstige generaties denkt. De vraag is: hoe moet deze mentaliteitsverandering vorm krijgen? Ruigrok: “Is het antwoord te vinden bij de mens: middels technologie en innovatie? Misschien ligt het antwoord besloten in de wijsheid van de natuur zelf? Innovatie is namelijk krachtig en vol belofte, maar de snelheid van de ontwikkeling en implementatie van innovatieve oplossingen, hoe razend in tempo ook, is niet hoog genoeg om de disbalans op zichzelf te doen kantelen. Daarbij is snelheid ook niet altijd wat de huidige tijd vraagt van ons, als bewust(er) wordende mens. Deze zoektocht doen we gezamenlijk op Re_Nature Festival .”

Het paivljoen Observatory of the Microverse van Jamie Nee

Kunstroute op Ruigoord

Ter ere van het 50-jarige bestaan van het kunstenaarsdorp Ruigoord stelde Ruigrok in 2023  de groene kunstroute De Oase van Verwondering samen. Verspreidt over het Ruigoord , een groene enclave in het Amsterdamse havengebied. zijn dertig projecten te zien ‘vol oeroude, pionierende en groene (eigen-) wijsheden’ die uiting geven aan de zoektocht naar een andere verhouding tot de natuur. De Oase van Verwondering projecten onderzoeken wat het betekent om mens te zijn en hoe we ons verhouden tot natuur en waarom en hoe dat anders kan. Geïnspireerde en onderzoekende projecten, vol oeroude en pionierende en groene (eigen-)wijsheden. Kunstprojecten met aandacht voor de onderstroom: de kennis en stemmen die elders minder aandacht kregen. Met aandacht voor inclusief en regeneratief denken en vormgeven. Inclusief voor alle leven, en vooruit denkend wat betreft materiaal en recyclemogelijkheden. Een aantal projecten gaan weer op in de bodem van Ruigoord .

Download hier het programma boekje van De Oase van Verwondering

Te zien zijn werken van onder meer: Gijs FrielingZoro FeiglAtelier Van LieshoutFemmy OttenAmbassade van de NoordzeeDe Onkruidenier, Wafae Ahalouch & Joanneke MeesterAja Waalwijk René KnipStudio van der VegtTosca Niterink.   

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *