Nieuws

Deze 7 expo’s – en een live-interview – mag je niet missen op designroute GLUE Amsterdam

De Amsterdamse designroute GLUE viert dit jaar het eerste lustrum. Wat in september 2020 – middenin de covidpandemie – begint als een podium voor de ontwerpbranche in Amsterdam, is uitgegroeid tot een bundeling van routes door de stad langs interieurarchitecten, designers, galeries, musea, broedplaatsen, ateliers en hubs. Deze zeven exposities – en een live-interview gehost door DesignDigger – mag je niet missen.

Isabel Quiroga – Back to Basic Desk

Het principe van GLUE is eenvoudig. Bezoekers krijgen een plattegrond van Amsterdam met daarop alle deelnemende locaties. Op de plattegrond staan bovendien routes aangegeven voor bezoekers die te voet, per fiets of met openbaar vervoer op pad gaan. Maar welke ontwerpers mag je niet missen? En welke exposities zijn het omfietsen waard? DesignDigger zijn vijf must-see’s op een rij.

Marc de Groot

Marc de Groot & Isabel Quiroga

Marc de Groot is een Nederlandse ontwerper die bekend staat om zijn innovatieve verlichtingsontwerpen en interieurs. De Groot heeft een achtergrond in Industrieel & Ruimtelijk ontwerp en begon zijn carrière als grafisch ontwerper. Vervolgens specialiseerde hij zich in verlichting. Hij heeft een uniek talent voor het combineren van ambachtelijk vakmanschap met moderne technieken en materialen, wat resulteert in strakke en minimalistische ontwerpen met een speelse twist.

Isabel Quiroga is een vormgevende maker. Zij is op zoek naar onconventionele oplossingen om producten een meerwaarde te geven, zonder de functionaliteit uit het oog te verliezen. Zo heeft zij een verrijdbaar bureau ontworpen, en een tafel die ook een schilderij aan de muur kan zijn. Duurzaamheid gaat volgens haar niet alleen om materiaal en techniek, maar vooral over hoe wij ons verhouden tot de objecten waarmee wij zijn omgeven. In haar werk onderzoekt de ontwerpster de relatie tussen mens en object. Hoe sterker het band tussen mens en object, hoe langer deze worden gebruikt, en hoe minder word weggegooid. Het meest duurzame is het voorkomen van afval, daardoor speelt voor de ontwerpster de relatie die we met onze dingen hebben een cruciale rol binnen duurzaamheid.

  • Op vrijdag 17-19u host DesignDigger een talk met Marc de Groot & Isabel Quiroga. In een live-interview met jeroen Junte vertellen Marc en Isabel hoe zij duurzaamheid, materiaalonderzoek en het menselijk gedrag als uitgangspunt nemen in hun ontwerpen. Het interview vindt plaats wordt gehouden in de presentatie van De Groot en Quiroga bij showroom Intercodam, Amstel 135.
Isabel Quiroga – This Side Up

Social Label

Het designplatform Social Label viert dit jaar zijn 10de verjaardag. Dit designlab voor sociale vernieuwing is meer dan een collectie eigenzinnige en smaakvolle objecten. Het is ook een werkplaats met conceptstoe en café in een oude fabriek in Den Bosch.Maar vooral is het een initatief om mensen aan de zijlijn mee te laten doen en trots te ontlenen aan de mooie designproducten die zij maken. Design met betekenis. Momenteel zijn 12 topontwerpers aangesloten, waaronder Piet Hein Eek, Kiki van Eijk, Dick van Hoff, Edwin Vollebergh, Borre Akkersdijk en Roderick Vos. Social label is een groeiende beweging van mensen die streven naar een sociaal duurzame economie. Want een economie die de samenleving verbetert, laat namelijk niemand aan de kant staan. Op GLUE presenteert Social Label zich aan Amsterdam in de Stadssalon op de Herengracht.

Social Label

Asefeh Tayebani

Maar je ziet er helemaal niet uit als een autist! Dat hoort Asefeh Tayebani de afgelopen jaaren vaak als ze haart werk exposeert. In 2018 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie; ze was toen pas net gediagnosticeerd met autisme. Met het project Precious Burden koos ze ervoor het anderen te laten voelen. Drie draagbare accessoires laten je fysiek ervaren wat het is om hypersensitief te zijn op het gebied van nabijheid, aanraking, geluid en oogcontact. Weleens een verlammende schok gevoeld als iemand je aanraakt? Het omgevingsgeluid als oorverdovend ervaren? Of iemand niet recht aan kunnen kijken?

Op GLUE toont Tayebani het collectieve werk Time Stitches. Als een vorm van therapie maakt ze een patchwork van koperen draden waarbij ze samenwerkt met anderen. Het grote breiwerk is geïnspireerd op quilts, waarbij mensen samenkomen om te creëren en zo bijdragen aan een groter geheel. Historisch gezien biedt een quilt bijen een platform voor vrouwen om zich te verenigen en quilts te maken die niet alleen dienden als functionele stukken, maar ook als dragers van boodschappen die geworteld waren in hun leven. in empowerment en weerstand. Deelnemers kunnen in eigen tempo een stuk koper breien. Als ze klaar zijn, kunnen ze hun bijdragen aan Tayebani teruggeven, die het zal verwerken in het uitgestrekte gordijn. Te zien op: Studio 23,23 op Keizersgracht 651

Asefeh TayebaniTime Stitches

Mia Karlova

De op de Prinsengracht gevestigde Mia Karlova Galerie brengt een internationale lijst van kunstenaars die emotioneel gedreven en milieubewuste praktijken presenteren in een gedachte-prikkelende dialoog tussen werken van verschillende genres, op het snijvlak van kunst en design. Mia Karlova is dit jaar ook een van de GLUE Ambassadors. De galerie probeert een dialoog te vormen tussen werken van verschillende genres, die hergebruik beschouwen als een bewuste daad van nieuw bestaan.

Mia Karlova Galerie – Inside the Strongest Colours: Black and White

Voor GLUE heeft de van oorsprong Russische Karlova de expositie Inside the Strongest Colours: Black and White samengesteld (nog tot 31 oktober 2024). “Van architectuur tot mode, van fotografie tot hedendaags design, zwart en wit hebben creatieve geesten voortdurend geïnspireerd. Deze kleuren richten de aandacht van de kijker op vorm, compositie, licht en schaduw en bieden een ongeëvenaarde diepte en intensiteit. In een wereld vol kleurenspectrum blijven zwart en wit de ultieme doeken voor pure artistieke expressie”, aldus Karlova. Te zien zijn werken van Olga Engel, Vadim Kibardin, Jonne Stout, Olesya en Andriy Voznicki, Natalie Katwal en Jordan van der Ven.

Pien Rademakers

Ook Pien Rademakers van Rademakers Gallery is een van de ambassadeurs van GLUE – met Mia Karlova en Marcel Wanders is de derde. In haar galerie is tijdens GLUE de groepsexpositie Soft! te zien, een een verkenning van de diepgaande invloed van textiel op ons welzijn. Textiel fungeert als een tweede huid en vormt ons comfort en onze emoties, en fungeert zowel als een beschermend schild als een canvas voor vrije expressie. Soft! onderzoekt hoe de kunst van textiel gemeenschap bevordert, emotioneel welzijn koestert en gevoelens van veiligheid en verbondenheid opwekt. In lijn met de missie van Rademakers Gallery om disciplinaire grenzen te doorbreken, toont Soft! de diverse talenten die kunst, mode en design samenvoegen. Deze boeiende showcase bevat een line-up van vooraanstaande kunstenaars, waaronder Anne von Freyburg, Julia Kiryanova, Joana Schneider, Simone Post, Sofie Aaldering, Mae Engelgeer, Yamuna Forzani, Coen Derickx, Antoine Peters en meer.

Anne von Freyburg – Fantasia (After Boucher, Venus and Cupid)

Tank presents: Solidified

Voor wie dit jaar niet naar Milan Design Week kon afreizen is er nu alsnog de kans om de groepsexpositie Solidified te zien. In een wereld die snel verandert en digitaliseert, wil Solidified authenticiteit en puurheid vieren. De tentoonstelling toont zeer uiteenlopende objecten en producten waarbij de materialisatie en het ambachtelijke maakproces centraal staan. Met werk van oa: Rick Tegelaar, Rive Roshan, Jesse Visser en Umut Yamak.

Lees ook deze review van Solidified: MILAAN 2024 – Groepsexpo Solidified viert innovatief ambacht en pure materialen

Rick Tegelaar – FOTO JW Kaldenbach

Claudy Jongstra

Zoals een componist een muziekstuk schrijft, componeert Claudy Jongstra met wol, waarmee ze haar kenmerkende kleurrijke kunstwerken maakt. Haar nieuwste serie organisch gevormde werken getiteld Atmosphaera spelen de hoofdrol in de solotentoonstelling van 7 september tot 26 oktober bij galerie Fontana. De wolgevilte wandwerken met een doordringend warme gloed, nemen gelaagde blauwe tinten aan afkomstig van de magische plant wede en ook de verse oogst van gele kamille bij de biodynamische Odinboerderij De Beersche Hoeve in Brabant, levert een zinderend zonnig geel op. De kunstenaar werkt al drie decennia met wol van onder andere een kudde inheemse Drentse heideschapen, geverfd met natuurlijke kleuren van verfplanten. Het levert een opmerkelijke bijdrage aan de esthetiek en de intensiteit van de kleurschakeringen.

Lees ook dit interview met Claudy Jongstra: CreativeNL Leader 5 – Claudy Jongstra: “Somberheid leidt tot stilstand.”

Claudy Jongstra – Atmosphaera

Wie wat waar

GLUE Amsterdam connected by design is van 19 t/m 22 september 2024  en verbindt de creatieve industrie. Diverse routes door de stad op de fiets, met het OV of te voet voeren langs een bijzonder gevarieerd aanbod van gerenommeerde designers tot aanstormend talent. Je kunt onder andere terecht bij: Time & Style, Ruud van Oosterhout, Broeinest, The Frozen Fountain, Hout- en Meubileringscollege, The Millen House, Thonik, Cosentino, Moooi Carpets, VANMOKUM, Rive Roshan,  Robert Bronwasser, Vitra en vele anderen. Het volledige overzicht vind je hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *