Op de afgelopen DDW werd het programma Creative Voices gelanceerd. Na een Open Call werden vijf ontwerpers, beschouwers en makers uitgenodigd om te reflecteren op de nieuwe programmalijnen van DDW. Deze vijf ‘creative voices’ konden een longread, installatie of visuele column zijn. In oktober 2023 werden ze geplaatst op DesignDigger als een preview op DDW 2023. Na afloop van DDW is deze vijf Creative Voices gevraagd om een nabeschouwing. Ook deze persoonlijke observaties en voorkeuren in vorm van interviews, longreads, video’s en podcasts staan nu online.
Lees hier meer over de Creative Voices: DDW presenteert vijf ‘creative voices’ met reflectie op urgente opgaven voor ontwerpers
Veelal wordt na DDW al snel weer overgegaan tot de orde van de dag. Met deze Creative Voices wordt er nu ook gereflecteerd op de afgelopen editie. Wat blijft er nou werkelijk hangen uit dat overstelpende aanbod? Dit onderzoek naar de urgente thema’s en de onmisbare projecten is door de vijf ‘voices’ op een persoonlijke verwoord en verbeeld. Je loopt als het ware nog één keer met ze mee over DDW 2023.
James Dyer & Nick Deakin
De Britse designcriticus James Dyer en grafisch ontwerper Nick Deakin beten het spits af met een vurig pleidooi voor ‘design realism’. Het duo reflecteerde hiermee op het ontwerpperspectief Speculative design de missie Creating our Living Environment.
Lees de reflectie van James Dyer & Nick Deakin: Creative Voice #1 – “Design realism kan de sympathieke stem in designkritiek zijn”
Met de vraag ‘Wat heeft mijn moeder eraan’ in het achterhoofd criticus James Dyer DDW verkent. Exemplarisch voor deze worsteling tussen design realisme en speculatief design is de New Store, de winkel van de toekomst met producten die op een meer (natuur)inclusieve manier zijn vervaardigd. Maar hoe realistisch zijn deze experimentele prototypes?
Lees de zoektocht van James Dyer over DDW 2023: Wat kan mijn moeder hiermee?
Teun the Racoon
Het fictieve karakter Teun the Racoon keek als een archeoloog naar ons afval met een kritische mini-documentaire. “I research how humans are trapped in a cycle of construction and destruction.” Op speelse manier reflecteerde Teun (een creatie van ontwerper Bruno Baietto) op het ontwerpperspectief Independent & Critical design en de DDW-missie Challenging our Digital Future.
Bekijk de mini-documentaire van Teun de Racoon: Creative Voice #2 – Teun The Racoon: “NFT’s are dead, AI is the new obsession. But what about trash?”
In zijn nieuwe bijdrage aan DDW werpt Teun een kritische bik op AI. Is AI echt onafhankelijk en onbevooroordeeld? Zal AI ontwerp een wereldwijde consensus weerspiegelen en nieuwe ideeën creëren? Of kan het gebruik ervan ontwerpers opsluiten in een creatief beperkende echokamer?
Bekijk de nieuwe video van Teun the Racon:
Linsey Rendell
De Australische schrijver Linsey Rendell legde in haar preview op DDW 2023 de natuur-inclusieve manier van produceren én consumeren langs de circulaire meetlat in een longread. Met een scherpe aanbeveling: “Onze relatie tot het land kan niet genezen totdat we leren luisteren.” Rendell reflecteerde hiermee op het ontwerpperspectief Product & Craft en de DDW-missie Enabling our Thriving Planet.
Lees de terugblik op DDW 2023 van Linsey Rendell: Creative Voice #3 – “Wat hebben we écht nodig om te leven?”, overweegt designcriticus Linsey Rendell
Rendell deed tijdens DDW 2023 twee uitgebreide interviews. Ze sprak met ontwerper Marte Mei over haar projecten Land-Ally methodologie over collectief landgebruik en Will Water Want, dat de mogelijkheid verkent van de Dommel als een rechthebbende partij. Dit resulteerde onder meer in een podcast en een lange lofzang op regeneratief ontwerp, waarin ook andere relevante DDW-projecten aan bod komen.
Lees en luister de longread en podcast van Linsey Rendell: Tuinieren op weg naar het symbioceen
Lieke van Stekelenburg
Theoloog en coach Lieke van Stekelenburg nodigde ontwerpers uit voor een collectieve zoektocht naar een ethisch kompas. Immers, “ontwerpers dragen een morele verantwoordelijkheid”. Met deze oproep reflecteerde Van Stekelenburg op het design perspectief Service & Innovative Design en de DDW-missie Boosting Our Health & Wellbeing.
Lees de reflectie van Lieke van Stekelenburg: Creative Voice #4 – De oneindige zoektocht naar een ethisch kompas voor ontwerpers
Van Stekenburg blikt in een interview met DDW-programmadirecteur Miriam van der Lubbe terug op. Waarbij de twee het opvallend eens zijn: “Ontwerpers werken eigenlijk altijd vanuit een positieve mindset, willen betekenisvol zijn en bijdragen aan de wereld.” Al zijn er natuurlijk praktische obstakels die het morele kompas van slag kunnen brengen, zoals esthetiek (“de wil om iets moois te scheppen”) en natuurlijk geld. Uiteindelijk komen de twee vier belangrijke waarden voor ontwerpers overeen: standvastigheid, geloofwaardigheid, impact vergroten en het versterken van de professionele identiteit.
Lees het interview DDW-programmadirecteur Miriam van der Lubbe met van Lieke van Stekelenburg: Design as a moral act | DDW
Marcos Kueh
De serie werd afgesloten door de jonge ontwerper Marcos Kueh die een kritische blik werpt op de zin en onzin van het toenemende aantal designweeks en andere evenementen. Met uiteindelijk toch een positieve conclusie: “It’s important to have these very elaborate and expensive checkpoints of hopefulness.” Marcos focuste hiermee op het ontwerpperspectief Signature & Collectable Design en de DDW-missie Achieving our Equal Society.
Lees de bijdrage van Marcos Kueh: Creative Voice #5 – Real and unreal in the glorifying world of design festivals
Marcos heeft DDW 2023 beschouwd vanuit zijn persoonlijke achtergrond als “persoon van kleur” uit “een ander land”(Hij komt van Borneo, Indonesië) en focust op de inclusieve kwaliteiten van het werk dat hij zag. Zo roept het speculatieve project Piss Soap van Arthur Guilleminot, waarbij zeep wordt gemaakt op basis van urine, vragen op over het kapitalistische systeem en de bijbehorende uitsluiting van mensen. Ook zeeft hij de Graduation Show van de Design Academy op postkoloniale projecten, wat prachtige persoonlijke observaties oplevert. Of in zijn eigen woorden: “Hoe we design ervaren, is naar mijn mening altijd verbonden aan onze persoonlijke perspectieven met betrekking tot de hedendaagse politiek.”
Lees de persoonlijke terugblik op DW 2023 van Marcos Kueh: Oog voor ontwerp – perspectieven van een jonge ontwerper