Nieuws

DESIGN DIGGER LIVE #9 – Fake This! Over de versmelting van echte en virtuele werelden

We hebben er anderhalf jaar op moeten wachten. Maar op 13 september (20-21.30u) is er eindelijk weer een echte Desgin Digger LIVE vanuit Pakhuis de Zwijger in de Amsterdam. Er is plaats voor 150 gasten in de Grote Zaal dus reserveer snel een plekje via Design Digger Live #9 : Fake this! – Pakhuis de Zwijger. Daarnaast is er een livestream vanaf de website van Pakhuis de Zwijger. Ook is Fake This! later terug te kijken op het LIVE archief van DesignDigger. Maar analoog en digitaal versmelten ook inhoudelijk met het thema Fake This!

Smartphone-installatie in Shanghai door Random Studio

Nepnieuws. Augmented realities. Deep fake. Avatars. Analoog en digitaal lopen tegenwoordig dwars door elkaar heen. Natuurlijk biedt deze virtuele revolutie tal van nieuwe mogelijkheden. Een stoel of jurk die alleen op een beeldscherm bestaat, kan immers elke gewenste vorm en kleur aannemen. Maar met de integratie van off- en online vervagen ook onze opvattingen over wat ‘echt’ is – met alle risico’s van verwarring en zelfs vervreemding tot gevolg. Hoe gaan ontwerpers om met deze dilemma’s? Wat betekent dit voor onze fysieke leefwereld? Maar ook: hoe nieuw is deze versmelting van fantasie en werkelijkheid eigenlijk?

Met in dit programma onder anderen:

Saskia van Stein

In Het Nieuwe Insitituut in Rotterdam opent op 5 september de expositie De Architectuur van een Wondere Wereld over het wereldwijde imperium van Walt Disney. Curator van deze expositie is Saskia van Stein, tevens hoofd van het Critical Inquiry Lab van de Design Academy Eindhoven en sinds kort ook directeur van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam. De droomfabriek Disney werd groot door constant slim gebruik te maken van de laatste technologieën – eerst met digital effects en inmiddels ook met vr en gaming. De fantasiewereld van het filmdoek werd vervolgens ook geëxporteerd naar de fysieke wereld in de vorm van pretparken en merchandise. Maar deze vindingrijkheid waarmee sprookjes en werkelijkheid naadloos in elkaar konden overlopen, gaat gepaard aan een nogal dwingend en eenzijdig wereldbeeld. Namelijk wit, patriarchaal, hetero en cis-gender. Welke lessen zijn uit de historie van Walt Disney te trekken voor de huidige wereld waarin echt en nep, analoog en digitaal voortdurend door elkaar lopen?

Marga Weimans – Green Landscape Dress (uit collectie Wonderland, spring/summer 2009)
FOTO Marten de Leeuw 

Amber Jae Sloten

Amber Jae Slooten is digital fashion designer. Zij studeerde in 2016 af aan het Amsterdam Fashion Institute en won in 2019 een Dutch Design Award in de categorie Young Talent. Zij is medeoprichter en creatief directeur van The Fabricant, een digitaal modehuis dat visual effects uit de filmindustrie gebruikt om een nieuw toekomstbeeld van identiteit vorm te geven. The Fabrican ontwerpt en maakt digitale kleding die uitsluitend bestaat op beeldschermen of is te bekijken met vr-brillen of augmented reality applicaties. The Fabricant werkt samen met modemerken, 3D-modellen, animators, editors en sound designers. Amber Jae Slooten bevraagt met digitale collecties zowel de duurzaamheid van de traditionele mode-industrie en de manier waarop we in de toekomst kleding zullen passen, aanschaffen en dragen. Door mode met de technologie van animatie te integreren, ontstaat een nieuwe virtuele modewereld. En raakt daarmee relevante thema’s rondom onze digitale identiteit. Maar haar werk biedt vooral een kijk in de toekomst van technologie en een nieuwe esthetiek die deze voortbrengt.

The Fabricant

Tiemen Rapati

Tiemen Rapati is senior artdirector bij Random Studio, een Amsterdamse designstudio van zintuigelijke  ervaringen waarbij digitale en virtuele werelden zich vermengen met de fysieke omgeving van een interieur of immersive installation. Bij Random Studio werken zowel ontwerpers en kunstenaars als ingenieurs en programmeurs. Bij Random Studio heeft Rapati heeft gewerkt aan opdrachten voor merken als Apple, Chanel, Hermés maar ook voor culturele instellingen als Het Nieuwe Instituut en kinderfilmfestival Cinekid. Tiemen is afgestudeerd (cum laude) in Information & Interaction Design aan de HKU.

Still uit de virtuele modeshow van Random Studio voor de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen

Random Studio is dit jaar genomineerd voor een Dutch Design Awards voor een virtuele modeshow die het heeft ontworpen voor de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. De 140 bachelor studenten toonden hun werk op een virtuele catwalk die door techniek, illustratie, foto’s en video’s tot leven kwam en transformeerde bij elke collectie. De negen masterstudenten kregen de ruimte om een gepersonaliseerde digitale wereld te creëren. Random Studio onderzoekt hiermee de modeshow van de toekomst en heeft de mechanismen van de traditionele modeshow gedeconstrueerd en opnieuw opgebouwd in een virtuele ruimte.

Theo Ploeg

Elke maand laat Theo Ploeg in zijn column Tech Talk op het designplatform DesignDigger.nl zijn licht schijnen over de laatste ontwikkelingen in tech – en vooral wat het met ons doet. Dit keer presenteert hij zijn column op het podium van Pakhuis de Zwijger. Theo Ploeg is als design socioloog verbonden aan het International Music Academy Lab (IMA-Lab) en Fontys Hogeschool voor Journalistiek (FHJ), met zijn eigen Studio Hyperspace experimenteert hij met speculative design.

Lees de laatste column van Theo Ploeg: THEO PLOEG – TECH TALK #7 “Digitaal of met dougnut-modellen, dancefestivals moeten duurzamer”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *