Designalism is een relatief nieuwe disciplines die journalistiek combineert aan ontwerp. “Om deze nieuwe discipline onder de aandacht te brengen organiseren Designalism: Design + Journalism, zegt initiatiefnemer Noortje van Eekelen van ACED, een non-profit organisatie die de kruisbestuiving tussen design, kunst en journalistiek wil bevorderen. Dat doet ACED met een website met relevante praktijkprojecten, workshops en nu dus ook met een talkshow.
Wil jij op 9 juni de talkshow bijwonen, stuur dan een mail naar info@designdigger.nl onder vermelding van ‘Weggeefactie Designalism’. De eerste vijf inzenders krijgen hun vrijkaartje toegemaild. Ook als je 9 juni bent verhinderd heb je wat aan een vrijkaartje; met de bijbehorende link kun je de uitzending nog 30 dagen terugkijken.
Om grip te houden op de snel veranderende wereld voldoet de klassieke journalistiek als ellenlange teksten op grijzig papier of lineaire nieuwsuitzendingen op televisie of zelfs internet niet meer. Door methoden, tools en trucs uit beide disciplines te combineren ontstaan nieuwe vormen van informatie en communicatie, en daarmee nieuwe inzichten en verrassende perspectieven. Een gezonde samenleving is gebaat bij een optimale interactie tussen burger en overheid. Designalism kan hierbij een belangrijke rol spelen.
Zie ook de eerdere publicatie op DesignDigger over designalism Online-platform Designalism presenteert overlap tussen design en journalistiek
De sprekers:
Simone Weimans – Sinds 2011 werkzaam bij de NOS, waar ze naast het Journaal ook Met het Oog op Morgen en het Radio 1 Journaal presenteert. Ze studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en ging daarna aan de slag bij de Wereldomroep en VARA Radio 1 als presentator en verslaggever bij diverse programma’s.
Angelique Spaninks – Door journalistiek, kritiek en curatorschap te combineren heeft Angelique Spaninks een generalistische, interdisciplinaire praktijk ontwikkeld die een brug slaat tussen hedendaagse kunst, design, digitale cultuur en bio art & design. Sinds 2005 runt ze MU Hybrid Art House, een van de toonaangevende instituten voor hedendaagse kunst in Nederland met een uitgesproken multidisciplinair programma als directeur en curator. Tussen 2012 en 2018 combineerde ze haar functie bij MU met het zijn van directeur en curator van STRP Biënnale met een focus op creatieve technologie. Ze was internationaal curator van de 6e Guangzhou Triënnale in 2018/2019 en adviseur van de Wuzhen International Contemporary Art Exhibition in 2019. Momenteel is ze voorzitter van de commissie Talentontwikkeling van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, voorzitter van de Dutch Design Awards, ontwerponderzoekscommissie, adviseur Lectoraat Kunstacademie St. Joost/Avans en ze runt de Bio Art & Design Award.
Eliot Higgins – In 2014 startte Eliot Higgins Bellingcat, een onderzoekswebsite die open source-tools gebruikt om de waarheid achter wereldwijde nieuwsverhalen bloot te leggen.
Harald Dunnink – Bijna 20 jaar geleden startte hij Designstudio Momkai en in 2013 richtte hij samen met Rob Wijnberg nieuwsorganisatie De Correspondent op.
Bob Trafford – Forensic Architecture is een onderzoeksbureau opgericht in 2010. Het is gevestigd in Londen en combineert onderzoeksjournalistiek met diepgaande kennis van architectuur. Bob Trafford werkt bij Forensic Architecture en is gespecialiseerd in open source onderzoek, datamining en analyse.
Saskia van Stein – Onafhankelijk curator, moderator en is momenteel hoofd van de afdeling MA getiteld The Critical Inquiry Lab aan de Design Academy, Eindhoven. Daarvoor was ze artistiek en managing director bij Bureau Europa, platform voor architectuur en design, Maastricht, 2013 –2019. Van Stein is momenteel promovendus bij de afdeling Curating Research Collective, Architecture and theory van de Technische Universiteit Eindhoven.
Marisa Mazria Katz – Journalist en schrijver, die verslag doet van cultuur en politiek. Ze publiceerde haar werk onder meer in The New York Times, de Wallstreet Journal, Time, Vogue en The Financial Times. Ze richtte Creative Time Reports op, dat kunstenaars uitnodigde om hun visie op het nieuws te geven. Daarna werd ze redactiedirecteur bij Eyebeam Centre for the Future of Journalism, dat kunstenaars ondersteunt bij het produceren van innovatief journalistiek werk.
Stijn Postema – Journalist met een achtergrond in de beeldcultuur en werkt momenteel aan zijn promotieonderzoek (Universiteit van Amsterdam, Mediastudies) op het gebied van wat hij ‘artistieke journalistiek’ noemt.
De case studies:
Daarnaast worden tijdens de talkshow de onderstaande ‘designalists’ en hun projecten besproken: Alice Wong (US & THEM), Coralie Vogelaar (Recognized / Not Recorgnized), Cream on Chrome (4D News), Irakli Sabekia (Voicing Borders), Maxime Benvenuto (The Political Atlas of Alibaba), Rachel Moron (Templated Thinking), Reporters Without Borders & DDB (The Uncensored Library), Teatro di Nascosto (The Catwalk), Yuri Veerman & Platform BK (Dit zijn onze helden). Het evenement wordt gehost door IJsbrand van Veelen. Alle projecten zijn te vinden op de Database, die voortdurend wordt uitgebreid. Van Eekelen: “We willen gastcuratoren vragen om interessante projecten uit hun eigen beroepspraktijk te laten zien